Träning lyfter det friska

Varje torsdag, i ur och skur, träffas en tapper skara utanför Psykiatri Nordväst i Upplands Väsby. Gruppen består av ett tiotal patienter i olika åldrar som tillsammans med personal från enheternas hälsoteam, hälsopedagogen Cecilia Brolund och sjuksköterskan Maria Sandberg, ger sig iväg.

Tillsammans promenerar de tjugo minuter till den 2,1 kilometer långa hinderbanan i skogen. Väl på plats sätter alla fart för att tackla den respektingivande nätväggen och de tio andra orangefärgade hindren utmed slingan. Mellan hindren är det löpning som gäller och deltagarna brukar sedan avsluta passet med en spurt som bara blir längre och längre för varje gång.
— Vi kämpar tillsammans och pushar varandra, säger Cecilia Brolund.

Hela rundan tar ungefär en timme och efteråt samlas alla i hälsoteamets träningskök för fika, smörgås och eftersnack. Att äta tillsammans med andra kan vara ett stort steg om man till exempel lider av social fobi. Vi har deltagare som först nöjde sig med att bara springa, men som nu vågar vara med hela tiden.
— Då pratar vi bland annat om kost, om levnadsvanor och om de föreställningar om mat som kan finnas. Det är en väldigt tillåtande atmosfär och deltagarna både tar emot och ger feedback, säger Cecilia Brolund.

Önskemål om fler löpargrupper

Än så länge rör det sig bara om en grupp, men hälsoteamet i Upplands Väsby har planer på att utöka. Enligt Cecilia Brolund finns det ett sug och patienterna på mottagningarna pratar om löpargruppen, att det är fler som är intresserade, men som inte riktigt vågat ta steget än.
— Vi tänker också starta en promenadgrupp som kanske kan fungera som en förberedelsegrupp för kommande löpargrupper.

Att löpargruppen blivit en sådan succé är något de funderat och talat mycket om. Teamet tror att det delvis beror på att de lagt så stor vikt på förberedelser. Innan gruppen kom i gång var Cecilia ute i skogen och fotograferade slingan och alla hinder. Sedan visade hon bilderna och pratade om dem.
— Vi har gjort vårt bästa för att sänka deltagarnas krav på sig själva, att vara tydliga med att detta är något som vi gör tillsammans allihop. Vi försöker lyfta det friska hos våra deltagare och vi tycker att det har fungerat bra, säger Cecilia.

Ett hundratal deltagare

Löpargruppen är bara en del av den livsstilsinriktade behandling som erbjuds på de två psykiatriska mottagningarna i Upplands Väsby. Där finns gym och yogasal där hälsopedagoger, sjuksköterskor, psykologer och annan personal från mottagningarna hjälps åt att erbjuda olika typer av träning med stöd för dem som är intresserade. Den som vill kan göra hälsotest och få regelbunden personlig uppföljning för att följa sina framsteg. De två hälsopedagogerna Cecilia Brolund och Vladmir Savecs håller också motiverande samtal om kost och matvanor. Ett hundratal patienter deltar i de olika aktiviteter som erbjuds.
— Många personer med psykisk sjukdom dör i förtid, inte av sin sjukdom, men av sitt sätt att leva konstaterar Lisa Sjölin, enhetschef på Psykiatri Nordväst, som sett behovet och varit drivande i arbetet med att bygga upp hälsoteamets verksamhet.

Social samhörighet

Träningen på gymmet och i skogen har blivit en populär social aktivitet där deltagarna delar med sig av sina kunskaper, peppar varandra och känner samhörighet. Alla är välkomna oavsett diagnos, men det blir oftast dem med störst behov som kommer - där en del efter en tid kan ta steget att börja träna på egen hand.
— Jag har patienter som suttit hos mig och sagt: "Det här är det bästa ni gjort för mig under alla år jag gått här", säger Lisa Sjölin.

Text: Monica Sedell